Web App: Tijdelijke opslaggeheugen van de browser

Net als bij de Mobiele App worden niet-complete resultaten bewaard op je apparaat. Alle bekende internet browsers zijn standaard zo ingesteld dat jouw gegevens probleemloos beschikbaar blijven als je de browser (en/of computer) afsluit.

Maar wij willen je waarschuwen dat als je handmatig jouw browsegegevens verwijderd, jouw niet-complete inspectieresultaten permanent verwijderd worden. Dit kan je voorkomen, door de inspecties ineens volledige af te ronden en te versturen.

Wij raden je dan ook aan om onderstaande toelichting te lezen.

Tijdelijk opslaggeheugen

Jouw niet-complete resultaten worden bewaard in het tijdelijke opslaggeheugen van de internet browser op jouw computer.

Stel jouw tijdelijke opslaggeheugen voor als een handige opslagplaats in het geheugen van je computer.

Wanneer je een website bezoekt, bewaart de browser kopieën van afbeeldingen, tekst en andere dingen van de site op deze opslagplaats. Dit helpt de volgende keer dat je naar dezelfde website gaat – jouw browser kan snel controleren of er al een aantal dingen zijn die de website nodig heeft. Als dat zo is, laadt de website sneller omdat deze niet alle data opnieuw hoeft te zoeken en op te halen.

In het geval van Easy to Inspect slaan wij de volgende gegevens op: cookies, inloggegevens, favoriete checklists en nog-niet-complete resultaten. Deze gegevens hebben wij nodig om de Web App te laten functioneren.

Tijdelijk opslaggeheugen wissen

Alle browsers hebben opties om het tijdelijke opslaggeheugen te wissen, om bijvoorbeeld problemen op te lossen of om privacy redenen.

Het opschonen van de tijdelijke opslaggeheugen is als het opruimen van jouw bureau door oude papieren weg te gooien dat je niet meer nodig hebt. Het kan jouw bureau een fris en schoon gevoel geven, maar er is een kleine kans dat je per ongeluk iets weggooit dat je nog wilde bewaren.

Dit principe geldt ook wanneer je het tijdelijke opslaggeheugen opschoont. Dan verwijder je oude opgeslagen gegevens van websites. Dit kan ervoor zorgen dat jouw browser sneller werkt en de nieuwste versies van websites laat zien. Er is echter een klein risico dat je gegevens kwijtraakt die nog steeds nuttig zijn, zoals opgeslagen wachtwoorden of instellingen op bepaalde websites.

Alle internet browsers hebben eenvoudige en snelle functies gemaakt, waarmee in 1 keer het gehele tijdelijke opslaggeheugen kan worden gewist. Dit betekent vaak dat de browsegeschiedenis, de tijdelijke bestanden en alle website gegevens in 1 keer worden verwijderd.

Super handig natuurlijk, maar wel jammer als je daarmee dingen verwijdert die je nog nodig hebt; zoals nog niet volledig afgerond inspectie rapporten van Easy to Inspect.

Tijdelijk geheugen wissen en Easy to Inspect

Voor Easy to Inspect kan je deze functie probleemloos gebruiken als je rekening houdt met het volgende. Als je het tijdelijk opslaggeheugen wist, zijn alle niet-complete resultaten permanent verwijderd. Zorg dus dat je alle niet-complete resultaten, compleet invult en verzendt, voordat jij het tijdelijke opslaggeheugen wist.

Nadat je het tijdelijk opslaggeheugen hebt gewist, zal Easy to Inspect de volgende keer dat je opstart, opnieuw vragen naar jouw inloggegevens. Na het inloggen wordt de Web App opnieuw geïnstalleerd Daarna kan je je favoriete checklists weer selecteren en weer probleemloos weer inspecteren! Je moet dan dus helemaal opnieuw beginnen met het inrichten van de online Web-app.

Instellingen voor gevorderde gebruikers

Wanneer je jouw browsergeschiedenis opschoont, heb je meestal controle over welke specifieke soorten gegevens je wilt verwijderen. Als je ervoor wilt zorgen dat de lokale opslag van een website niet wordt gewist tijdens het opschonen van de browsergeschiedenis, volgt dan deze stappen:

1. **Browserinstellingen openen:** Open je browser (bijv. Chrome, Firefox, Edge, Safari) en zoek het instellingenmenu. Dit wordt meestal weergegeven door drie stippen (Chrome), drie horizontale lijnen (Firefox), een tandwielpictogram (Edge) of een menupictogram (Safari).

2. **Ga naar Privacy of Geschiedenis:** Zoek naar opties met betrekking tot privacy, browsegegevens of geschiedenis. In de meeste browsers vindt je deze opties in het instellingenmenu.

3. **Kies gegevens om te verwijderen:** Binnen de privacy- of geschiedenisinstellingen ziet je een lijst met gegevenstypen die je kunt verwijderen. Dit kunnen browsegeschiedenis, cookies, afbeeldingen in de cache en meer zijn.

4. **Uw selectie aanpassen:** In sommige browsers kan je aanpassen wat je verwijdert. Zoek naar een optie zoals “Kies wat u wilt wissen” of “Aanpassen” naast de gegevenstypen.

5. **Haal het vinkje weg bij Lokale opslag of locatiegegevens:** Zoek naar een optie met betrekking tot lokale opslag of locatiegegevens. Schakel deze optie uit als je de lokale opslag van websites intact wilt houden terwijl je andere soorten gegevens opschoont.

6. **Browsegegevens wissen:** Nadat je de selectie hebt aangepast om lokale opslag of sitegegevens uit te sluiten, gaat je verder met het wissen van jouw browsegegevens. Hiermee worden de geselecteerde soorten gegevens verwijderd met behoud van de lokale opslag van websites.

Het is belangrijk op te merken dat verschillende browsers enigszins verschillende terminologie of stappen kunnen hebben, maar het algemene idee is om jouw voorkeuren voor het verwijderen van gegevens zo aan te passen dat lokale opslag- of sitegegevens worden uitgesloten van het verwijderen. Op deze manier kan je jouw browsergeschiedenis opschonen en ervoor zorgen dat de belangrijke gegevens die door websites in de lokale opslag zijn opgeslagen, onaangeroerd blijven.

Onthoud dat als je niet zeker weet welke opties je moet selecteren, je altijd snel op internet kunt zoeken naar instructies die specifiek zijn voor jouw browserversie. Het is bij sommige browsers (zoals Edge) ook mogelijk om jouw internet browser zo in te stellen dat de gegevens van Easy to Inspect bewaard worden, als je het tijdelijke opslaggeheugen wist. Ook dit zijn complexere instellingen, die per browser verschillen